trainen met spierpijn?

Spierpijn

Spierpijn veel mensen kennen het wel. Sommige vinden het fijn, maar de meeste ervaren het als vervelend. Wat ik goed begrijp.

Spierpijn komt omdat je schade toebrengt aan je spiervezels.

Spierpijn komt bij nieuwe prikkels, wanneer je nieuwe  oefeningen gaat doen of spiergroepen trainen die je al lang niet hebt gedaan of als je zwaarder gaat of meer sets/ herhalingen maakt bij een oefening dan je gewent bent.  Maar gelukkig hoe vaker je de training aflegt hoe minder je de spierpijn voelt. Je lichaam is dan voorbereid op de training. Er zijn verschillende soorten spierpijn. Je kunt het van cardio workouts krijgen en van krachtraining. Van cardio workouts herstel je meestal sneller dan kracht workouts.

spierpijn

Hoe te trainen wanneer je spierpijn hebt?

 

Wanneer je spierpijn hebt maar toch wilt trainen, kan je kijken of je andere lichaamsdelen kunt trainen waarbij je geen spierpijn hebt.  Is dit niet het geval. Staat borst echt alweer op het menu, wat doe je dan? Zorg voor een goede warming up. Dit bestaat uit hartslag verhogende oefeningen,

Ik kies meestal voor de Roei machine, daarna is het verstandig wat mobilisatie oefeningen te doen. Je kan hier denken aan de Dower dog, arm tegen de muur en de borst rekken. De borst spier is een waaier spier. Dus doe het van boven midden en beneden.  Als laatst voordat je gaat beginnen aan je borst training. Kies je wat lichaamsgewicht oefeningen waarbij je de borstspier belast. Push-ups bijvoorbeeld. Dit herhaal je een aantal sets van 10 herhalingen. Nu ben je klaar om te beginnen aan je trainingen zorg bij elke oefeningen voordat je begint je goed voorbereid op de werksets, dit is 1 of 2 sets met een ligt gewicht de oefening uitvoeren. Let erop dat je nu traint met spierpijn, dus pak niet te zware gewichten, want een blessure is zo gebeurd. Wanneer je traint met spierpijn zorg dan voor een training rond de 60% van je 1 rm.  Dit houdt in dat je wat meer herhalingen maakt en lager gewicht pakt dan je gewend bent.

Wat doe ik om ervoor te zorgen dat ik altijd snel genoeg herstel voor mijn trainingen.

Als eerst let ik erop dat ik genoeg eiwitten binnen krijg op een dag. Ik gebruik 2 shakes op een dag  whey protein (compound nutrition) hierdoor kom ik altijd aan voldoende eiwitten.   Daarnaast vind ik het erg belangrijk om er voor te zorgen dat ik beweging blijf met heel mijn lichaam. Zo kan het bloed goed rondstromen en zorgt mijn lichaam ervoor dat ik overal goed herstel.  Als laatst zorg ik er voor dat ik mijn spieren vaak genoeg train zodat ze gewend raken aan de belasting en hiervan snel kunnen herstellen.

Reactie plaatsen